Mondonderzoek

Met een mondonderzoek stel je ziekteprocessen zoals caries (tandbederf) en parodontitis, afwijkingen of ontwikkelingsstoornissen aan tanden en kiezen, tandvlees, slijmvliezen en kauwstelsel vast. Tijdens deze controle wordt bepaald of het nodig is om tot behandelen over te gaan of het verloop van de aandoening te monitoren. Op basis van de diagnose van de mondgezondheid stellen we in overleg met u een zorgplan op. Door regelmatige controles voorkomt u onnodige schade aan uw gebit.

Conditie van het tandvlees bepalen

Ontstoken tandvlees, ofwel gingivitis, is een ontsteking door het gevolg van bacteriën die zich langs de tandvleesrand bevinden. Het tandvlees is dan rood en gezwollen en het bloedt gemakkelijk. Vaak zijn er nog geen pijnklachten. De mondhygiënist kan met een meting vaststellen of er een ontsteking aanwezig is. Aan de hand van de meting kan de mondhygiënist samen met u een passende behandelplan maken.

Als de ontsteking van het tandvlees onopgemerkt blijft, kan deze zich uitbreiden in de richting van het kaakbot. Dit wordt parodontitis genoemd. Hierbij is niet enkel het tandvlees ontstoken, maar het kaakbot wordt dan ook aangetast. Tijdige behandeling kan het verlies van tanden en kiezen voorkomen.

Tandsteen en aanslag verwijderen

Tandsteen is een verharding van tandplak. Waar u tandplak zelf nog wegpoetsen is dat met tandsteen niet het geval. Daarom moet de tandarts of mondhygiënist regelmatig uw tandsteen verwijderen. Tandplak kan verharden wanneer het niet op tijd wordt weggepoetst. Eventueel kan dit onder plaatselijke verdoving.

Het verwijderen van aanslag op uw tanden is niet alleen belangrijk zodat uw tanden er witter, schoner en gezonder uitzien. Het is ook belangrijk om uw tanden in goede gezondheid te houden. Dit voorkomt namelijk dat de tandaanslag uw gebit aantast. Het verwijderen van tandaanslag wordt gedaan door het polijsten van uw tanden.

Polijsten

Met het polijsten van uw gebit verwijderen we niet alleen tandaanslag, maar ook tandplak en een oud eiwitlaagje op uw tanden. Dit maakt uw tanden niet alleen mooier maar voorkomt ook het krijgen van gaatjes, preventieve mondzorg dus.

Het polijsten van uw tanden heeft een verbazingwekkend resultaat. Uw tanden zijn een aantal tinten witter en voelen schoner aan als ooit te voren. Een stralend wit gebit is het resultaat. De tanden zijn ook gladder dan voorheen. Dit zorgt ervoor dat tandplak zich ook moeilijker kan hechten aan uw tanden.

Bleken

Een wit en stralend gebit. Wie wil dat niet? Mooie witte tanden zijn populair en het aanbod om ze te krijgen is enorm. De reclames beloven hagelwitte tanden, vaak zelfs binnen een uur. Tanden wit maken met behulp van bleekbehandelingen kan in veel gevallen, maar niet altijd. Onveilige bleekprocessen kunnen schade aanbrengen aan uw gebit en mond. Overweegt u een bleekbehandeling? Kies dan voor een veilige en verantwoorde manier, en neem contact met ons op.

Mondhygiëne, instructies en voedingsadviezen

Naast gaatjes kan erosie (gebitsslijtage door zuur aanvallen) een groot probleem zijn in de mond. Bij erosie is er vrijwel geen herstelperiode. Dit komt niet door de hoeveel suikers, koolhydraten of zuren die u nuttigt, maar om de aantal keren dat u iets nuttigt. De momenten liggen te dicht bij elkaar en duren vaak te lang om het herstelproces in werking te zetten. Hierdoor slijt het glazuur dat normaal uw tanden en kiezen beschermt. De mondhygiënist kan samen met u kijken naar uw voedingspatroon en u hierin adviseren en begeleiden.

Voorkomen is beter dan genezen. Een verzorgd gebit is uw visitekaartje. Vroeg geleerd is oud gedaan. Het start allemaal bij goede en duidelijke instructies. Uitleg over hoe u uw tanden het best zelf kunt onderhouden. Maar ook een voedingsadvies is belangrijk voor het behoud van een gezond gebit.

Controle en nazorg van implantaten

Een goede mondhygiëne is belangrijk voor het behoud van de implantaten. Bij een slechte mondhygiëne kunt u uw implantaten verliezen. Het tandvlees rondom de implantaat kan ontstoken raken wanneer u de voedselresten en plaque rond de implantaten niet goed weghaalt. Daardoor verliezen ze op den duur hun houvast, gaan ze los staan en kunnen ze pijn veroorzaken. Het tandvlees ziet rood en gezwollen uit en kan gaan bloeden.

Halitose (slechte adem)

Het klinkt misschien vreemd maar een goede of slechte smaak in de mond zegt niets over een slechte adem. Iemand kan tijdelijk uit zijn mond ruiken, bijvoorbeeld door eten van gekruid voedsel, het drinken van alcohol of door te roken. Maar iemand met Halitose ruikt altijd uit zijn mond. De oorzaak heeft weinig tot niets te maken met wat voedsel of drank. De belangrijkste boosdoeners zijn tand- of tandvleesontstekingen, de aanwezigheid van bacteriën en voedselresten in de mond. De bacteriën produceren zwavel en dat ruikt onaangenaam. Om Halitose vast te stellen, is een diagnose nodig. Deze vorm van slechte adem komt wellicht meer voor dan u denkt: bij ongeveer één op de zeven mensen. Halitose gaat niet vanzelf weg en is in de meeste gevallen te verhelpen.

Behandeling van gevoelige tandhalzen

Bij gevoelige tanden komt het tandbeen (dentine) bloot te liggen. Een tand of kies bestaat uit verschillende weefsels. Onder het tandglazuur (de buitenste harde laag) ligt het tandbeen. Ook de wortel van je tanden en kiezen bestaat uit tandbeen. Wortels worden beschermd door het tandvlees. Als het tandvlees terugtrekt, bijvoorbeeld als gevolg van een ontsteking of te hard poetsen, komt de wortel (dus het tandbeen) bloot te liggen. Wanneer dat blootliggende tandbeen in aanraking komt met koude of warme, zoete of zure prikkels, prikkelt dat op zijn beurt weer de zenuw in je tanden, wat ontzettend onaangenaam aanvoelt.

Om gevoelige tanden te voorkomen is een goede mondhygiëne en dus twee keer per dag poetsen noodzakelijk. Poets met een fluoridehoudende tandpasta en een goede tandenborstel, het liefst elektrisch. Poets vooral niet te hard! Wanneer je last hebt van gevoelige tanden door te hard poetsen kan een elektrische tandenborstel met druksensor handig zijn. Die geeft een waarschuwing wanneer je te hard poetst.

Om de ruimtes tussen je tanden schoon te maken is het belangrijk om daar één keer per dag te reinigen met een tandenstoker, rager of flossdraad. Als aanvulling kun je spoelen met een mondwater en de bacteriën op je tong verwijderen met een tongschraper. Door regelmatig een mondhygiënist te bezoeken kun je gebitsproblemen en dus gevoelige tanden voorkomen.